Siirry pääsisältöön Hyppää hakuun Siirry päänavigointiin
Siirry etusivulle

Yleiset toimitusehdot yritysasiakkaille (B2B)

Ellei meiltä muuta pyydetä, tilaus perustuu sähköalan tuotteiden ja palveluiden yleisiin toimitusehtoihin (kesäkuulta 2011), joita on täydennetty lausekkeella omistuksenpidätys. Ostoehtoja sovelletaan vain siltä osin kuin me vahvistamme ne kirjallisesti. Jos ostaja on kauppias, ainoa oikeuspaikka kaikissa sopimussuhteesta suoraan tai välillisesti johtuvissa riita-asioissa on toimittajan kotipaikka. Toimittajalla on kuitenkin myös oikeus nostaa kanne asiakkaan kotipaikassa.

Edellä mainituista ehdoista poiketen tai niiden lisäksi sovelletaan aina seuraavaa:

- Olemme yleensä vastuussa enintään tilauksen arvoon asti. Tämä ei koske , jos vastuu on pakollinen, esim. tahallisuuden tai törkeän huolimattomuuden tapauksessa.

- Vastaamme korjaus- tai korvaavan toimituksen kustannuksista, erityisesti kuljetus-, matka-, työ- ja materiaalikustannuksista, yhteensä enintään 5 %:iin asti tilauksen arvosta.

- Yleistilausten osalta tarkat toimitusajat ovat sitovia. Jos asiakas ei voi ottaa tavaraa vastaan, se ei vapauta häntä velvollisuudesta maksaa ajoissa. Jos lähetys tai toimitus viivästyy asiakkaan pyynnöstä yli kuukauden kuluttua lähetysvalmiusilmoituksesta, asiakkaalta voidaan periä varastointimaksu, jonka suuruus on 0,5 % toimituksen kohteiden hinnasta jokaiselta lisäkuukaudelta tai sen osalta, kuitenkin yhteensä enintään 5 % .

Yleiset toimitusehdot sähköalan tuotteille ja palveluille
("Vihreät toimitusehdot" - GL) käytettäväksi liiketoiminnassa yrittäjien kanssa

- Tilanne: kesäkuu 2011 -

I.Yleiset määräykset

1. Toimittajan ja ostajan väliseen oikeussuhteeseen, joka liittyy toimittajan toimituksiin ja/tai palveluihin (jäljempänä: toimitukset), sovelletaan yksinomaan näitä GL:iä. Ostajan yleisiä sopimusehtoja sovelletaan vain siltä osin kuin toimittaja on nimenomaisesti hyväksynyt ne kirjallisesti . Toimitusten laajuus määräytyy yhteisesti sovittujen kirjallisten ilmoitusten perusteella.

2. Toimittaja pidättää itsellään rajoittamattomat omistus- ja tekijänoikeudet kustannusarvioiden, piirustusten ja muiden asiakirjojen (jäljempänä: asiakirjat) hyödyntämiseen. Asiakirjoja saa luovuttaa kolmansille osapuolille vain ennakkosuostumuksella, ja ne on, jos tilausta ei ole tehty toimittajalle, palautettava toimittajalle välittömästi tämän pyynnöstä . Lauseet 1 ja 2 koskevat soveltuvin osin ostajan asiakirjoja; ne voidaan kuitenkin asettaa kolmansien osapuolten saataville, joille toimittaja on laillisesti siirtänyt toimituksia.

3. Ostajalla on ei-yksinomainen oikeus käyttää vakio-ohjelmistoja ja laiteohjelmistoja, joissa on sovitut suorituskykyominaisuudet, muuttamattomassa muodossa sovituissa laitteissa. Asiakas saa tehdä vakio-ohjelmistosta varmuuskopion ilman nimenomaista sopimusta.

4. Osatoimitukset ovat sallittuja, mikäli ne ovat asiakkaalle kohtuullisia.

5termi "vahingonkorvausvaatimukset" näissä yleisissä sopimusehdoissa sisältää myös vaatimukset turhien kulujen korvaamisesta.


II. Hinnat, maksuehdot ja kuittaus

1. Korvausvaatimukset. Hinnat ovat vapaasti tehtaalla ilman pakkausta ja lisättynä sovellettavalla lakisääteisellä arvonlisäverolla.

2. Jos toimittaja vastaa asennuksesta tai kokoonpanosta ja ellei toisin ole sovittu , ostaja vastaa kaikista tarvittavista liitännäiskustannuksista, kuten matka- ja kuljetuskustannuksista sekä korvauksista sovitun korvauksen lisäksi .

3. Jos toimittaja vastaa asennuksesta tai kokoonpanosta ja ellei toisin ole sovittu maksut suoritetaan vapaasti toimittajan maksuasiamiehelle.

4. Ostaja voi kuitata vain sellaiset saatavat, jotka ovat riidattomia tai jotka on tunnustettu toteavalla päätöksellä.


III. Omistuksenpidätys

1.Omistuksenpidätys. Toimitusten kohteet (omistusoikeuden pidätyksen alainen tavara) pysyvät toimittajan omaisuutena, kunnes se on täyttänyt kaikki ne vaatimukset, joihin sillä on oikeus ostajalta liikesuhteesta johtuen. Jos kaikkien niiden vakuusoikeuksien arvo, joihin toimittajalla on oikeus, ylittää kaikkien vakuutena olevien saatavien määrän yli 20 prosentilla, toimittaja vapauttaa vastaavan osan vakuusoikeuksista ostajan pyynnöstä; toimittajalla on oikeus valita eri vakuusoikeuksien välillä vapautusta varten.

2 omistuksenpidätyksen voimassaoloaikana ostajaa kielletään panttaamasta tai siirtämästä omistusoikeutta vakuudeksi, ja jälleenmyynti on sallittua ainoastaan jälleenmyyjille tavanomaisessa liiketoiminnassa ja ainoastaan sillä edellytyksellä, että jälleenmyyjä saa maksun asiakkaaltaan tai tekee varauman, että omistusoikeus siirtyy asiakkaalle vasta, kun asiakas on täyttänyt maksuvelvoitteensa.

3jos asiakas jälleenmyy tavaroita, joihin sovelletaan omistuksenpidätysvelvollisuutta, hän luovuttaa täten jälleenmyynnistä johtuvat tulevat saatavansa asiakkailtaan kaikkine liitännäisoikeuksineen - mukaan lukien mahdolliset saldosaatavat - toimittajalle vakuudeksi ilman, että tarvitaan muita erityisiä ilmoituksia. Jos omistusoikeuden alainen tavara myydään edelleen yhdessä muiden tavaroiden kanssa ilman, että omistusoikeuden alaiselle tavaralle on sovittu erillistä hintaa , ostaja luovuttaa toimittajalle sen osan kokonaishintasaatavasta, joka vastaa hintaa, jonka toimittaja on laskuttanut omistusoikeuden alaisesta tavarasta.

4. a) Ostaja saa käsitellä omistusoikeuden alaisia tavaroita tai sekoittaa tai yhdistää niitä muihin tavaroihin. Jalostus suoritetaan toimittajan lukuun. Ostajan on säilytettävä näin syntynyt uusi tavara toimittajan lukuun varovaisen liikemiehen huolellisuudella. Uutta tuotetta pidetään varaustavarana.

4. b) Toimittaja ja Tilaaja sopivat täten, että jos yhdistetään tai sekoitetaan muiden tavaroiden kanssa, jotka eivät kuulu Toimittajalle, Toimittajalla on joka tapauksessa oikeus uuden tavaran osaomistukseen sen osuuden suuruisena, joka saadaan yhdistetyn tai sekoitetun varaustavaran arvon ja muiden tavaroiden arvon suhteesta yhdistämis- tai sekoittamishetkellä. Tältä osin uuden esineen katsotaan olevan omistusoikeuden alainen tavara.

4. c) Saatavien siirtämistä koskevaa 3 kohdan säännöstä sovelletaan myös uuteen esineeseen. Luovutusta sovelletaan kuitenkin vain siihen määrään asti, joka vastaa toimittajan laskuttamien jalostettujen, yhdistettyjen tai sekoitettujen varattujen tavaroiden arvoa.
4. d) Jos asiakas yhdistää omistusoikeuden alaisen tavaran kiinteään tai irtaimeen omaisuuteen, hänen on myös ilman muita erityisiä ilmoituksia luovuttava toimittajalle saatavansa, johon hänellä on oikeus korvauksena yhdistämisestä, kaikkine liitännäisoikeuksineen vakuudeksi määrältään, joka vastaa omistusoikeuden alaisen yhdistetyn tavaran ja muun yhdistetyn tavaran arvon suhdetta yhdistämisen hetkellä.

5 ostajalla on peruuttamiseen saakka oikeus periä jälleenmyynnistä johtuvat luovutetut saatavat. Perustellusta syystä, erityisesti maksuhäiriön, maksun keskeyttämisen, maksukyvyttömyysmenettelyn aloittamisen, vekselin protestoinnin tai perusteltujen merkkien ylivelkaantumisesta tai ostajan uhkaavasta maksukyvyttömyydestä, toimittajalla on oikeus peruuttaa ostajan perintälupa. Lisäksi toimittaja voi ennakkovaroituksen jälkeen ja kohtuullisessa määräajassa paljastaa vakuusluovutuksen, realisoida siirretyt saamiset ja vaatia ostajaa ilmoittamaan vakuusluovutuksesta asiakkaalle.

6. Toimittaja voi myös vaatia, että jos kolmas osapuoli takavarikoi, takavarikoi tai muulla tavoin määrää tai puuttuu asiaan, asiakkaan on ilmoitettava siitä välittömästi toimittajalle. Jos oikeutetun edun toteen näyttäminen on perusteltua, ostajan on välittömästi toimitettava toimittajalle tarvittavat tiedot, jotta se voi vaatia oikeuksiaan asiakasta vastaan ja luovuttaa tarvittavat asiakirjat .

7. Toimittajan on ilmoitettava toimittajalle jos asiakas rikkoo velvollisuuksiaan, erityisesti laiminlyö maksun suorittamisen, toimittajalla on oikeus, sen jälkeen kun asiakkaalle asetettu kohtuullinen määräaika on päättynyt tuloksettomasti, peruuttaa sopimus tavaran takaisin ottamisen lisäksi; määräajan asettamisen tarpeettomuutta koskevat lakisääteiset määräykset pysyvät muuttumattomina . Asiakas on velvollinen luovuttamaan tavarat. Toimittajan suorittama takaisinotto tai omistuksenpidätyksen toteuttaminen tai varattujen tavaroiden takavarikointi ei merkitse sopimuksen purkamista, ellei toimittaja ole nimenomaisesti ilmoittanut tästä.


IV. Toimitusten määräajat; laiminlyönti

1. Tavaran toimittaminen. Toimitusaikojen noudattamisen edellytyksenä on, että kaikki ostajan toimittamat asiakirjat , tarvittavat luvat ja hyväksynnät, erityisesti suunnitelmat, sekä sovittujen maksuehtojen ja muiden velvoitteiden noudattaminen ostajan toimesta on saatu ajoissa. Jos näitä vaatimuksia ei täytetä ajoissa, määräaikoja pidennetään vastaavasti; tämä ei koske sitä, että toimittaja on vastuussa viivästyksestä .

2. Toimittaja on vastuussa viivästymisestäjos määräaikojen noudattamatta jättäminen johtuu

a) ylivoimaisesta esteestä, esim. liikekannallepanosta, sodasta, terroritekoista, mellakoista tai vastaavista tapahtumista (esim. lakko, työsulku), toimittaja ei ole vastuussa viivästyksestä. (esim. lakko, työsulku),

b) virukset ja muut kolmansien osapuolten hyökkäykset toimittajan IT-järjestelmään, sikäli kuin ne ovat tapahtuneet huolimatta tavanomaisen huolellisuuden noudattamisesta suojaustoimenpiteissä,

c) Saksan, Yhdysvaltojen ja muiden sovellettavien kansallisten, EU:n tai kansainvälisten säännösten aiheuttamat esteet, EU:n tai kansainväliset ulkomaankauppalainsäädännön määräykset tai muut olosuhteet, joista toimittaja ei ole vastuussa tai

d) myöhästyneet tai virheelliset toimitukset toimittajalle, määräaikoja pidennetään vastaavasti.

3jos toimittaja on laiminlyönyt toimitusvelvoitteensa, ostaja voi - edellyttäen, että se voi uskottavasti osoittaa kärsineensä tästä vahinkoa - vaatia korvausta jokaiselta päättyneeltä viivästysviikolta 0,5 prosenttia, kuitenkin yhteensä enintään 5 prosenttia sen osan hinnasta, jota toimituksen viivästymisen vuoksi ei ole voitu käyttää aiottuun tarkoitukseen .

4sekä tilaajan vahingonkorvausvaatimukset, jotka johtuvat toimituksen viivästymisestä , että vahingonkorvausvaatimukset, jotka koskevat kohdassa 3 määritellyt rajat ylittävää korvausta suorituksen sijasta, on suljettu pois kaikissa tapauksissa, joissa toimitus on viivästynyt , myös sen jälkeen, kun toimittajalle toimitusta varten asetettu määräaika on kulunut umpeen. Tämä ei koske tapauksia, joissa on kyse tahallisuudesta, törkeästä huolimattomuudesta tai hengen, ruumiin tai terveyden vahingoittumisesta. Asiakas voi peruuttaa sopimuksen lakisääteisten säännösten puitteissa vain, jos toimittaja on vastuussa toimituksen viivästymisestä. Todistustaakan muuttuminen ostajan vahingoksi ei liity edellä mainittuihin säännöksiin.

5. Ostaja on velvollinen toimittajan pyynnöstä ilmoittamaan kohtuullisessa ajassa , peruuttaako hän sopimuksen toimituksen viivästymisen vuoksi vai vaatiiko hän toimitusta.

6. Ostaja on velvollinen ilmoittamaan toimittajan pyynnöstä kohtuullisessa ajassa, peruuttaako hän sopimuksen toimituksen viivästymisen vuoksi vai vaatiiko hän toimitusta. 6. Ostaja on velvollinen ilmoittamaan toimittajalle, että hän ei peru sopimustajos lähetys tai toimitus viivästyy ostajan pyynnöstä yli kuukauden lähetysvalmiusilmoituksen jälkeen, ostajalta voidaan periä varastointimaksu, jonka suuruus on 0,5 % toimituksen kohteiden hinnasta jokaiselta seuraavalta kuukaudelta tai sen osalta, kuitenkin enintään 5 %. Sopijapuolilla on vapaus osoittaa korkeammat tai alhaisemmat varastointikustannukset.

V. Riskin siirtyminen

1.Riskinsiirto. Myös silloin, kun kyseessä on maksullinen toimitus, vaaranvastuu siirtyy asiakkaalle seuraavasti:

a) jos kyseessä on toimitus ilman asennusta tai kokoonpanoa, kun tuote on lähetetty tai noudettu. Toimittaja vakuuttaa toimituksen tilaajan pyynnöstä ja kustannuksella tavanomaisia kuljetusriskiä vastaan;

b) jos kyseessä on toimitus, johon sisältyy asennus tai kokoonpano, vastaanottopäivänä tilaajan omissa tiloissa tai, jos niin on sovittu, onnistuneen koekäytön jälkeen.

2. Toimittaja on velvollinen maksamaan toimitukselle vakuutuksenjos lähetys, toimitus, asennuksen tai kokoonpanon aloittaminen tai suorittaminen, haltuunotto asiakkaan omissa tiloissa tai koekäyttö viivästyy asiakkaasta johtuvasta syystä tai jos asiakas on muusta syystä viivästynyt vastaanottamisesta, vaaranvastuu siirtyy asiakkaalle.


VI. Asennus ja kokoonpano

Jollei toisin ole kirjallisesti sovittu , asennukseen ja kokoonpanoon sovelletaan seuraavia määräyksiä:

1. Asiakkaan on kustannuksellaan suoritettava ja toimitettava hyvissä ajoin:

a) kaikki maanrakennustyöt, rakennustyöt ja muut alan ulkopuoliset aputyöt, mukaan lukien tarvittava ammattitaitoinen ja ammattitaidoton työvoima, rakennustarvikkeet ja työkalut,

b) asennuksessa ja käyttöönotossa tarvittavat esineet ja materiaalit, kuten telineet, nostolaitteet ja materiaalit, kuten telineet, nostolaitteet ja muut välineet, poltto- ja voiteluaineet,

c) käyttöpaikan energia ja vesi, mukaan lukien liitännät, lämmitys ja valaistus,

d) asennuspaikalla koneen osien, laitteiden, materiaalien, työkalujen jne. varastointi. d) riittävän suuret, sopivat, kuivat ja lukittavat tilat sekä asianmukaiset työ- ja oleskelutilat asennushenkilökunnalle, mukaan lukien olosuhteisiin soveltuvat saniteettitilat; lisäksi tilaajan on toteutettava toimittajan ja asennushenkilökunnan omaisuuden suojaamiseksi työmaalla sellaiset toimenpiteet kuin se toteuttaisi oman omaisuutensa suojaamiseksi,

e) suojavaatetus ja suojalaitteet, joita asennuspaikan erityisolosuhteet edellyttävät.

2ennen asennustyön aloittamista asiakkaan on annettava pyytämättä tarvittavat tiedot piilossa olevien sähkö-, kaasu- ja vesijohtojen tai vastaavien asennusten sijainnista sekä tarvittavat rakenteelliset tiedot

3ennen kokoonpanon tai pystytyksen aloittamista on kokoonpano- tai pystytyspaikalla oltava saatavilla töiden aloittamiseen tarvittavat materiaalit ja esineet ja kaikkien valmistelevien töiden on oltava edennyt siinä määrin , että kokoonpano tai pystytys voidaan aloittaa sovitulla tavalla ja suorittaa keskeytyksettä. Kulkureitit ja asennus- tai kokoonpanopaikka on tasattava ja tyhjennettävä.

4. Jos asennus, kokoonpano tai käyttöönotto viivästyy olosuhteista, joista toimittaja ei ole vastuussa, asiakas vastaa kohtuullisista kustannuksista, jotka aiheutuvat odotusajasta ja toimittajan tai kokoonpanohenkilöstön vaatimista lisämatkoista.

5. Jos asennus, kokoonpano tai käyttöönotto viivästyy olosuhteista, joista toimittaja ei ole vastuussa, asiakas vastaa kohtuullisista kustannuksistaostajan on välittömästi todistettava toimittajalle viikoittain kokoonpanohenkilöstön työajan kesto sekä asennuksen, kokoonpanon tai käyttöönoton valmistuminen.

6. Jos toimittaja vaatii toimituksen vastaanottamista valmistumisen jälkeen, ostajan on suoritettava se kahden viikon kuluessa. Hyväksyminen katsotaan tapahtuneeksi, jos ostaja antaa kahden viikon määräajan kulua tai jos toimitus on otettu käyttöön - tarvittaessa sovitun testivaiheen päätyttyä.


VII. Vastaanotto

Ostaja ei voi kieltäytyä vastaanottamasta toimituksia vähäisten virheiden vuoksi .

VIII. Materiaalivirheet

Toimittaja vastaa materiaalivirheistä seuraavasti:

1. Materiaalivirheiden osalta toimittaja on vastuussa 1. Materiaalivirheiden osalta toimittaja on vastuussa materiaalivirheistä. Kaikki osat tai palvelut, joissa on olennainen vika , on toimittajan harkinnan mukaan korjattava, vaihdettava tai toimitettava uudelleen maksutta edellyttäen, että vian syy on ollut olemassa jo vaaranvastuun siirtymishetkellä .

2. Jälkikäteistä täyttämistä koskevat vaateet vanhentuvat 12 kuukautta vanhentumisajan lakisääteisestä alkamisesta; sama koskee myös peruuttamista ja vähentämistä. Tätä määräaikaa ei sovelleta, jos laissa säädetään pidemmistä määräajoista BGB:n 438 §:n 1 momentin 2 kohdan (rakennukset ja rakennuskohteet ), 479 §:n 1 momentin (takautumisoikeus) ja 634a §:n 1 momentin 2 kohdan (rakennusvirheet) mukaisesti, jos kyseessä on tahallisuus, vilpillinen virheen salaaminen ja laatutakuun noudattamatta jättäminen. Lakisääteiset määräykset määräaikojen vanhentumisen keskeyttämisestä, keskeyttämisestä ja uudelleen alkamisesta jäävät voimaan.

3. Asiakkaan on viipymättä tehtävä kirjalliset ilmoitukset virheistä.

4. Virheilmoitusten yhteydessä asiakas voi pidättää maksuja siinä määrin , että ne ovat kohtuullisessa suhteessa ilmenneisiin olennaisiin virheisiin. Asiakas voi pidättää maksuja vain, jos on esitetty virheilmoitus, jonka oikeutuksesta ei ole epäilystäkään . Asiakkaalla ei ole pidätysoikeutta, jos hänen virheitä koskevat vaatimuksensa ovat vanhentuneet. Jos virheilmoitus on perusteeton, toimittajalla on oikeus vaatia tilaajalta korvausta hänelle aiheutuneista kuluista .

5. Toimittajalle on annettava mahdollisuus jälkikäteen täyttämiseen kohtuullisessa ajassa .

6. Toimittajalle on annettava mahdollisuus jälkikäteen täyttämiseen kohtuullisessa ajassa 6. Toimittaja on velvollinen maksamaan korvauksenjos jälkitoimitus epäonnistuu, ostaja voi - sanotun kuitenkaan rajoittamatta mahdollisia vahingonkorvausvaatimuksia kohdan 10 mukaisesti - irtisanoa sopimuksen tai alentaa korvausta.

7. Virheitä koskevia vaatimuksia ei ole, jos kyseessä on vain vähäinen poikkeama sovitusta laadusta, jos kyseessä on vain vähäinen käyttökelpoisuuden heikkeneminen , jos kyseessä on luonnollinen kuluminen tai vahinko, joka aiheutuu vaaran siirtymisen jälkeen virheellisen tai huolimattoman käsittelyn seurauksena, liiallisesta käytöstä, sopimattomista käyttömateriaaleista, puutteellisesta rakennustyöstä, sopimattomasta rakennusmaasta tai jotka johtuvat erityisistä ulkoisista vaikutuksista , joita ei ole otettu huomioon sopimuksessa, sekä silloin, kun kyseessä ovat ohjelmiston virheet, jotka eivät ole toistettavissa. Jos asiakas tai kolmas osapuoli suorittaa virheellisiä muutos- tai korjaustöitä, näistä ja niistä aiheutuvista seurauksista ei ole virhevaatimuksia.

8asiakkaan vaateet jälkikäteissuorituksesta aiheutuneista kuluista, erityisesti kuljetus-, matka-, työ- ja materiaalikustannuksista, suljetaan pois, jos kulut kasvavat sen vuoksi, että toimituksen kohde on myöhemmin siirretty muualle kuin asiakkaan toimipaikkaan, paitsi jos siirto vastaa sen käyttötarkoitusta.

9tilaajalla on BGB:n 478 §:n mukainen takautumisoikeus toimittajaa kohtaan (yrittäjän takautumisoikeus) vain siltä osin kuin tilaaja ei ole tehnyt asiakkaansa kanssa sopimuksia, jotka menevät lakisääteisiä virhevaatimuksia pidemmälle . Lisäksi nro 8 sovelletaan vastaavasti ostajan BGB:n 478 §:n 2 momentin mukaisen takautumisoikeuden laajuuteen toimittajaa kohtaan.

10. Ostajan vahingonkorvausvaatimukset, jotka johtuvat aineellisesta virheestä, on suljettu pois. Tämä ei koske virheiden vilpillistä salaamista, laatutakuun noudattamatta jättämistä, hengen, ruumiin tai terveyden vahingoittamista eikä toimittajan tahallista tai törkeän huolimatonta velvollisuuksien rikkomista. Todistustaakan muuttuminen ostajan vahingoksi ei liity edellä mainittuihin säännöksiin. Muita tai muita kuin tässä artiklassa säänneltyjä asiakkaan vaatimuksia. VIII, jotka johtuvat olennaisesta virheestä, on suljettu pois.


IX. Teollisoikeudet ja tekijänoikeudet; omistusoikeusvirheet

1. Ellei toisin ole sovittu, toimittaja on velvollinen toimittamaan toimituksen vapaana kolmansien osapuolten teollisoikeuksista ja tekijänoikeuksista (jäljempänä: omistusoikeudet) ainoastaan toimituspaikan maassa. Jos kolmas osapuoli esittää ostajalle perustellun vaatimuksen, joka perustuu siihen, että toimittajan valmistamat ja sopimuksen mukaisesti käytetyt toimitukset loukkaavat teollis- ja tekijänoikeuksia, toimittaja on vastuussa ostajalle sopimuksen artiklassa määrätyssä määräajassa. VIII N:o 2 seuraavasti:

a) Toimittajan on omalla kustannuksellaan joko hankittava käyttöoikeus kyseisille toimituksille, muutettava niitä siten, että omistusoikeutta ei loukata, tai vaihdettava ne. Jos tämä ei ole toimittajalle kohtuullisin edellytyksin mahdollista, tilaajalla on lakisääteiset peruutus- tai vähennysoikeudet.

b) Toimittajan vahingonkorvausvelvollisuuteen sovelletaan Art. XII.
c) Toimittajan edellä mainittuja velvoitteita sovelletaan vain, jos ostaja ilmoittaa viipymättä kirjallisesti toimittajalle kolmannen osapuolen esittämistä vaatimuksista, ei tunnusta rikkomusta ja jättää kaikki puolustustoimenpiteet ja sovintoneuvottelut toimittajan harkintaan. Jos ostaja lopettaa toimituksen käytön vahingon minimoimiseksi tai muista tärkeistä syistä, hän on velvollinen ilmoittamaan kolmannelle osapuolelle , että käytön lopettaminen ei merkitse tunnustusta omistusoikeuden loukkauksesta.

2 asiakkaan vaatimukset on suljettu pois, jos hän on vastuussa omistusoikeuden loukkauksesta .

3. Asiakkaan vaatimukset on suljettu pois myös, jos omistusoikeuden loukkaus johtuu asiakkaan erityisistä vaatimuksista, sovelluksesta, jota toimittaja ei ole voinut ennakoida, tai siitä, että asiakas on muuttanut toimitusta tai käyttänyt sitä yhdessä muiden kuin toimittajan toimittamien tuotteiden kanssa. .

4. Asiakkaan vaatimukset on suljettu pois myös, jos teollis- ja tekijänoikeuksien loukkausten osalta sovelletaan art. VIII N:o 4, 5 ja 9 määräyksiä sovelletaan vastaavasti.

5. Muiden omistusoikeusvirheiden osalta sovelletaan art. VIII säännöksiä sovelletaan vastaavasti.

6. Muita vaatimuksia tai muita kuin tässä artiklassa säädettyjä vaatimuksia ei sovelleta. IX säänneltyjä vaatimuksia toimittajaa ja sen avustajia kohtaan, jotka johtuvat omistusoikeuden puutteesta, ei sovelleta.


X.Täytäntöönpanovaraukset

1. Sopimuksen täyttäminen edellyttää, että Saksan, Yhdysvaltojen ja muiden sovellettavien kansallisten, EU:n tai kansainvälisten ulkomaankauppalainsäädännön säännösten eikä kauppasaartojen tai muiden pakotteiden vuoksi ei ole esteitä

2. Asiakas on velvollinen toimittamaan kaikki tiedot ja asiakirjat , jotka ovat tarpeen vientiä, lähetystä tai tuontia varten.


XI.Mahdottomuus, sopimuksen mukauttaminen

1. Jos toimitus on mahdoton, ostajalla on oikeus vaatia vahingonkorvausta, ellei toimittaja ole vastuussa mahdottomuudesta. Ostajan vahingonkorvausvaatimus on kuitenkin rajoitettu 10 prosenttiin sen toimituksen osan arvosta, jota ei voida käyttää aiottuun tarkoitukseensa mahdottomuuden vuoksi. Tätä rajoitusta ei sovelleta tapauksissa, joissa vastuu perustuu tahallisuuteen, törkeään huolimattomuuteen tai henkeen, ruumiiseen tai terveyteen kohdistuvaan vahinkoon; tämä ei merkitse todistustaakan muuttumista asiakkaan vahingoksi . Asiakkaan oikeus peruuttaa sopimus säilyy ennallaan.

2. Jos sopimuksen päättymisen edellytyksenä on, että asiakkaan on peruutettava sopimus. 2. Jos sopimuksen päättymisen edellytyksenä on, että asiakkaan on peruutettava sopimus. IV artiklan 2 kohdan a)-c) alakohdissa tarkoitetut tapahtumat muuttavat merkittävästi toimituksen taloudellista merkitystä tai sisältöä tai vaikuttavat merkittävästi toimittajan toimintaan, sopimusta on mukautettava asianmukaisesti vilpittömän mielen mukaisesti. Jos tämä ei ole taloudellisesti perusteltua, toimittajalla on oikeus peruuttaa sopimus. Sama koskee sitä, jos tarvittavia vientilupia ei myönnetä tai niitä ei voida käyttää. Jos toimittaja aikoo käyttää tätä peruutusoikeuttaan, sen on ilmoitettava ostajalle välittömästi tapahtuman seurausten tultua ilmi, vaikka ostajan kanssa olisi alun perin sovittu toimitusajan pidentämisestä .


XII. Muut vahingonkorvausvaatimukset; vanhentumisaika

1. Muut vahingonkorvausvaatimukset; vanhentumisaika . Jollei näissä yleisissä sopimusehdoissa toisin määrätä, asiakkaan vahingonkorvausvaatimukset, riippumatta niiden oikeudellisesta perusteesta, erityisesti sopimusvelvoitteesta johtuvien velvollisuuksien rikkomisesta ja luvattomasta toiminnasta johtuvat vahingonkorvausvaatimukset poissuljettu.

2. Tätä ei sovelleta seuraavissa vastuun tapauksissa:

a) Saksan tuotevastuulain nojalla,

b) tahallisuuden tapauksessa,

c) omistajien, laillisten edustajien tai johtohenkilöiden törkeän huolimattomuuden tapauksessa,

d) vilpillisen tahallisuuden tapauksessa,

e) oletetun takuun noudattamatta jättäminen,

f) henkeä, terveyttä tai terveyttä koskeva tuottamuksellinen vahinko tai

g) olennaisten sopimusvelvoitteiden tuottamuksellinen rikkominen.

Vahingonkorvausvaatimus olennaisten sopimusvelvoitteiden rikkomisesta rajoittuu kuitenkin sopimukselle tyypilliseen ennakoitavissa olevaan vahinkoon, ellei jokin muu edellä mainituista tapauksista ole voimassa.

3todistustaakan muuttuminen asiakkaan vahingoksi ei liity edellä mainittuihin määräyksiin.


XIII. Oikeuspaikka ja sovellettava laki

1. Oikeuspaikka ja sovellettava laki Jos ostaja on kauppias, ainoa oikeuspaikka kaikissa sopimussuhteesta suoraan tai välillisesti johtuvissa riita-asioissa on toimittajan rekisteröity toimipaikka. Toimittajalla on kuitenkin oikeus nostaa kanne myös Asiakkaan kotipaikassa.

2. Tähän sopimukseen, mukaan lukien sen tulkinta, sovelletaan Saksan lakia lukuun ottamatta YK:n yleissopimusta kansainvälistä tavaran kauppaa koskevista sopimuksista (CISG).


XIV. Sopimuksen sitovuus

Sopimus pysyy sitovana, vaikka yksittäiset määräykset sen muissa osissa olisivat oikeudellisesti pätemättömiä. Tätä ei sovelleta, jos sopimuksen noudattaminen aiheuttaisi jollekin osapuolelle kohtuuttomia vaikeuksia.